25 Ağustos 2012 Cumartesi

Etli Kabak Dolması

Dolmanın her türlüsü sevilir, yenir ama Adana yöresine ait ekşili sarımsaklı dolmalar daha bir lezzetle yenir. Yanına bir kase yoğurt veya cacık ile yemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler;

- 1 kg. dolmalık kabak

İç Harcı için;
- 150. gr orta yağlı kıyma
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım demet maydonoz
- 1 adet kuru soğan (küçükse 2 adet)
- 2-3 dal taze nane, yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet domates
- Bir tutam karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;
- 4-5 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1.5 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım limon suyu


Önce dolmalar içleri dolma oyacağı ile çıkartılıp temizlenir ve güzelce yıkanır. Başları kesilerek kenara konur(pişirilirken kapak olarak kullanılacak) Bütün dolmaların yan yana durabileceği şekilde yayvan bir tencere alınır. İç harcı için yazmış olduğum tüm malzemeler bir kapta güzelce karıştırılıp yoğurulur. Sonra her bir dolmanın içerisi, ağzına 2 cm kalana kadar doldurulur ve kapakları kapatılarak tencereye dizilir. (Eğer kapaklar kesilirken zarar görmüşse, dolmaların ağızlarını domates parçasıyla da kapatabilirsiniz) 
Tencereye alınan dolmalar, yarısına kadar su gelecek şekilde doldurulup kısık ateşte pişmeye bırakılır. 20 dk sonra, küçük bir teflon tavada sosu hazırlanır. Zeytinyağına sarımsak konup ölene kadar kavrulur, sonrasında diger malzemeler konarak kısık ateşte 1 dk kadar karıştırılıp dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. 10 dk daha pişirilir ve sonrasında servise hazırdır.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder