24 Ağustos 2012 Cuma

Ispanaklı Börek

Bu tarife daha çok Annemin ıspanaklı böreği de diyebiliriz. Küçüklüğümüzden beri kahvaltılarda yapar, öğlene de kalmaz, biter. Esasında börek sevenler için ve ıspanağı benim gibi yemek şeklinde yemeyip demir vitaminini almak isteyenler için güzel bir börek. Yapılışı da çok zor değildir.

Malzemeler;
- 2 adet yufka
- Yarım kilo ıspanak
- 2 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığının yarısı kadar biber salçası
- 200 gr. kadar lor peyniri
- 1 kase süt
- 2 yemek kaşığı ay çiçek yağı

Kuru soğanlar minik minik doğranır ve tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. 1 tatlı kaşığının yarısı kadar biber salçası ilave edilip 1 dk daha kavrulduktan sonra, iyice yıkanan ıspanaklar ilave edilir. Tavanın ağzı kapatılmadan (kapanırsa sulanır), 3-4 dk pişirilir. (ıspanakların biraz diri kalmış olması lazım) Ocaktan alındıktan sonra, içerisine lor peyniri ilave edilerek karıştırılır.

Yuvarlak borcama, yufkalardan parça parça alıp büzüştürerek borcamın tabanına döşenir.(bir eliniz büyüklüğünde parçalar olabilir). Üzerine 1 kase sütün içerisine döktüğümüz 2 yemek kaşığı zeytinyağının karıştırıp kaşıkla, borcamın dibine döşediğimiz yufkalar ıslatılır. Üzerine yeniden yufkalardan parçalar alınarak büzüştürülerek 2. kat döşenir. Yeniden süt ve yağ ile ıslatılır ve az kavurduğumuz ıspanakları düzgün bir şekilde döşeriz. Ispanakların üzerine yufkalar yeniden bitene kadar döşenir, döşendikçe süt ve yağ ile ıslatılır. En üst tabaka yine ıslatılınca, üzerine susam veya çörek otu serpiştirilerek 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 45 dk pişirilir üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder